Nadaljevanje alpinistične šole – zimski del 1

Alpinistična šola 2018/19 se počasi premika že proti sklepnemu delu. Obdelali (in večkrat ponovili) smo že ves skalni del in se praktično in teoretično pripravili na zimske radosti. Včeraj (sobota 23/2) smo preživeli lep dan na občasno vetrovni Mojstrovki in Vršiču. Po seznanitvi s uporabo cepina in derez ter izdelavo varovališča v snegu smo se po Pripravniški grapi (z postavljanjem varovališč in varovanjem) vzpeli na sedlo in nato vrh Male Mojstrovke.

Ob sestopu smo se naučili opraviti spust po vrvi s pomočjo dveh cepinov in potem na melišču še malo ponavljali ustavljanje s cepinom. Na Vršiču pa smo ponovili ledeniško navezo in reševanje iz ledeniške razpoke. Pri tem nam je zid snega, ki ga je naredila cestna služba služil kot primerna simulacija ledeniške razpoke. Utrinki na spodnjih slikah.

Naslednja dva tedna bomo imeli s tečajniki še iskanje preverjanje snežne odeje, iskanje zasutih po plazom, še kakšen pristop na zimski vrh, pa ponavljanje…. in ponavljanje. Potem pa bomo počasi alpinistično šolo s zaključnimi izpiti tudi končali (enkrat v aprilu) in se tako usposobljeni pripravili na plezanje v stenah.

Zapisal: Simon Ušaj

Na začetku Pripravniške grape
Varovanje zadnjega raztežaja v Pripravniški grapi
Udeleženci tečaja na vrhu Male Mojstrovke
Reševanje iz razpoke
Reševanje iz razpoke
Reševanje iz razpoke
Spust po vrvi 1
Spust po vrvi na cepinih 2

«

Dodaj odgovor