Alpinistična šola

Osnovne informacije o alpinistični šoli AS Ajdovščina

 

Ko te želja po raziskovanju nekoristnega sveta pripelje do brezpotij in sten, se moraš na to pripraviti. Poskrbeti moraš, da bo gorsko okolje, ki sicer ponuja toliko lepot, zate in  sopotnike varno. In prav znanje, ki ga pridobiš v alpinistični šoli, te varno popelje v plezališča, stene in najvišje vrhove gora.

Kaj vse te v alpinistični šoli čaka?

Program alpinistične šole od oktobra do začetka decembra poteka v obliki predavanj vsak petek zvečer. Predavanja obsegajo znanja, ki jih moramo za varno gibanje v gorah obvladati (oprema, nevarnosti, orientacija,priprava na turo, itd .). Predavanja vodi alpinistični inštruktor in alpinisti z odseka.

 

Praktični prikaz

Predavanja potekajo v petek zvečer, praktični prikazi snovi pa so predvideni med vikendom in sicer od oktobra do maja. Vaje potekajo v plezališčih Vipavska tura, Vipavska Bela, na Balvanu ob Izviru Hublja, ter v Čavnu. V plezališču praktično preizkusimo in se naučimo tehnike gibanja v skali. Praktični del je organiziran tako, da predavatelj na začetku predavanj nazorno prikaže snov, nato pa se tečajniki razdelite v skupine in z mentorji preizkusite in zvadite prikazane vrvne manevre. Gibanja v zimskih razmerah se naučimo na dvodnevnem tečaju zimske alpinistike na snegu. Tečaju sledi utrjevanje in preverjanje znanja na izpitu iz “zimske tehnike”.

Zaključek alpinistične šole

Ob koncu pomladi, te pred tvojo prvo alpinistično sezono čaka izpit, s katerim dokazuješ pridobljeno znanje opravljene alpinistične šole. Izpit je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu se poizkusiš spomniti čim več stvari s predavanj, praktični del pa sledi na “terenu”, kjer pod budnim nadzorom alpinistov prikažeš vso naučeno tehniko gibanja v skali.
Po uspešno opravljenem prvem koraku v čudoviti svet alpinizma, pa tečajniki praviloma poskrbijo za veselo vzdušje v moštvu…

Skupne ture in tabori

Prve skupne ture se organizirajo tekom alpinistične šole. Kot prva tura pride na vrsto spoznavna tura v začetku oktobra, kjer se vsi novi tečajniki lahko bolje spoznate z drugimi alpinisti in sotečajci. Nadaljne skupne ture v okviru alpinistične šole tematsko pokrivajo posamezna področja alpinistike. Tako se kot tečajniki spoznate z lednimi cepini, derezami, plezanjem v kopni skali in ledni vertikali, smučate s turnimi smučmi ter osvojite marsikateri vrh. Pozimi je organiziran tečaj zimske alpinistike, na katerem se prikaže celotno tehniko gibanja v gorah pozimi. Spomladi se odpravljamo v Paklenico, poleti ture potekajo po naših in italijanskih gorah, jeseni pa zaključujemo skalno plezarijo konec oktobra, ponovno v topli Paklenici.

Kot vidiš se imamo lepo…

Pridruži se nam  

Tukaj je povezava na Poster

 Aktualni program AŠ 17/18