Festival ZUNAJ

Festival ZUNAJ

je gorniško druženje v dobri družbi ob filmih, predavanjih in knjigah


Četrtek, 21. november 2019

Od 18.00, KINO Ajdovščina

Kratki filmi

· Novinec
Novato / Jon Herranz / 18′ / 2014 / Španija
Francisco Marin, poznan tudi kot Novato (Novinec v španščini), je 61-letni plezalec in edina poznana oseba, ki pri svojih letih pleza na tej težavnostni stopnji. Leta 2012 je splezal 8b+ (5.14a), trenutno pa je njegov projekt »Florida« 8c (5.14b), oboje v Rodellarju v Španiji. Francisco je plezalec že vse življenje in celo njegov sin Edu Marin je profesionalni plezalec. V svojem življenju in pri plezanju ceni trud, čast, vztrajnost in poštenost. Film preseže svet plezanja in predstavi posameznika, ki navdihuje, motivira in hoče povedati svojo zgodbo. Ta film ni o športu, temveč o življenju.

· Marcel na vrhuncu moči
25′ / Nicolas Falquet / 2017 / Švica
Marcel Remy, oče znanih švicarskih plezalcev Clauda in Yvesa Remyja, se bliža 95. rojstnemu dnevu, kljub temu pa prepleza legendarno, 450 metrov visoko zahodno steno Miroir de l’Argentine v zahodni Švici.

· The Frenchy
Francozek. Michelle Smith / 14 / 2018 / USA
Zgodba opisuje dvainosemdeset letnega gospoda Jaques Houota, ki naj bi našel vrelec mladosti. Originalni Francoz, živeč v Koloradu, je smučarski as, spustaš z gorskim kolesom, cestni kolesar, predvsem pa neutrudljivi osvajalec ženskih src. Je utelešenje joi de vivre. Haut je preživel več bližnjih srečanj s smrtjo, med drugim: snežni plaz, raka, avtomobilsko nesrečo, zastoj srca in celo poizkus uboja. Njegov moto: “No problem!” Pravi, da ko se smeji, si podaljša življenje za eno uro, in tako bo umrl star saj to rad počne.

Opozorilo: nekateri filmi so v angleškem jeziku brez slovenskih podnapisov!

Premor  (20 minut)

Film

Credo
Marjeta Keršič Svetel, RTV / 22 / 1997 / SLO
Kratki film posnet po predlogi knjige alpinista Milana Romiha, ki je preplezal vrsto najtežjih smeri v domačih gorah in Andih, svoj odnos do gora razgrinja na izrazito poetičen način. Tako nastaja nekakšna freska, kjer se prizori zimskih gora prepletajo z razmišljanji o tem, kdo smo, kam gremo… in zakaj vedno znova iščemo lepoto v deželi belih vrhov.

Pogovor
Plezalno-filozofsko-knjižno-življenjski pogovor z gostoma Bogdanom Biščakom in Igorjem Škamperletom s predstavitvijo njunih knjig Igra in biseri (B. Biščak) in Sneg na zlati veji (I. Škamperle). Pogovor bo vodila Ivana Slamič, profesorica slovenskega jezika in književnosti.

Druženje:
ob kozarčku in prigrizkuPetek, 22. november 2019

Od 18.00, KINO Ajdovščina

Kratki filmi

· Mama
Wojtek Kozakiewicz / 45 / 2017 / Poljska
Športna plezalka in mati dveh otrok si po dvajsetih letih strastnega plezanja postavi nov cilj: preplezati smer, ki je ni zmogla še nobena ženska. Spoznajte zgodbo Kinge Ociepke-Grzegulske, ene najpomembnejših imen poljskega športnega plezanje v zadnjih dveh desetletjih.

· Live Along the Way
Liv na poti; Liv along the way / Anthony Bonello & Mike Douglas / 22 / 2018 / Kanada, Francija
Od kar je kot nastnica smučala z Mont Blanc-a, je vedela da bo njeno življenje posvečeno goram. Bila je dvakrat svetovna prvakinja v prostem plezanju, nato je vse to nadgradila z kombiniranim plezanjem, turnim smučanjem in BASE skoki. Leta 2017 se je pri štridesetih odločila napasti vseh dvainosemdeset štiritisočakov v Evropskih Alpah, in to v enem letu. Kot je spoznala že ničkolikokrat v svojem življenju, se stvari ne poklopijo vedno kot si zastaviš.

· Ženske poti
Women’s ways / Sandra Ducasse – Francisco Taranto Jr. / 28 / 2017 / Francija
Dokumentarec, ki raziskuje gorski svet skozi žensko moč. Skozi intervjuje s tremi glavnimi akterkami Marion Poitevin, Liv Sansoz in Martino Čufar – Potard odkrivamo, kaj imajo skupnega in v čem se razlikujejo na svojih življenjskih poteh, predvsem pa spoznavamo žensko moč v vsem svojem potencialu.

Premor (20 min)

Predavanje
ob fotografijah gostje Marije Jeglič

Marija Jeglič je perspektivna alpinistka, članica Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) z zavidljivo bero vrhunskih vzponov. Na predavanju bo odprla vpogled v svojo zgodbo, v povezavo med dogodki, ki so jo peljali od otroškega “visenja v štriku” do osvajanja raznovrstnih gora, sten in lednih slapov po širnem svetu. Občudujočo plezalno raven in izkušnje je iz športnega plezanja prenesla v hribe, prirojena strast po raziskovanju pa jo kliče v odkrivanje novih sten in linij, kjer se je treba soočiti s trenutnim in sproti iskati rešitve. “Ogromno življenjskih skrivnosti lahko doumeš ravno v hribih, kjer se naučiš ceniti in biti hvaležen za to, kar imaš, tudi v življenju na trdnih tleh,˝ poudarja iskriva in neustavljiva ljubiteljica navpičnice.

Druženje
ob kozarčku in prigrizkuSobota, 23. november 2019

Celodnevne aktivnosti v Vipavski dolini (9.00-17.00)

Vipavska dolina ponuja številne možnosti različnih zunanjih (outdoor) aktivnosti. V AO in PD Ajdovščina smo se odločili, da interesentom ponudimo dnevno vodenje in pokažemo glavne bisere glede na njihove preference (od strmih sten, kratkih balvanov do pohoda med vinogradi in kletmi, …).

Vodena MTB tura
Prijave in dodatne informacije: festival@ao-ajdovscina.si

Vodeno plezanje na balvanih v Vitovljah.
Prijave in dodatne informacije: festival@ao-ajdovscina.si

Vodeno plezanje v Vipavski Beli in/ali Vipavi.
Prijave in dodatne informacije: festival@ao-ajdovscina.si

Voden pohod po ferati na Vipavski turi.
Prijave in dodatne informacije: festival@ao-ajdovscina.si

Plezanje na „toplem“ – plezalna stena DEŠ-a v Šempetru.
Za obiskovalce festivala bo odprta že od 13.00!

Večerni program od 18.00 v Ajdovščini

Predvajanje izbranih kratkih outdoor filmov z natečaja.
Več informacij o natečaju: kmalu

19.30
Predavanje
ob fotografijah gosta Matjaža Klemenčiča

Matjaž je človek, zaljubljen v prosto letenje. Je odličen jadralni zmajar in izkušen jadralni padalec. Na vprašanje zakaj svoj čas rad preživlja na nebu odgovori: “Od zgoraj je svet bolj simpl.“ Matjaž je že od malih nog vedel, da bo nekega dne postal zmajar in raziskoval dežele tega sveta. Prvega zmaja si je “sposodil”, iz domačega kluba in tako prve skoke opravil že pri 11 letih. S tekmovalnim letenjem je pričel pri 18 letih in tedaj sta se njegova forma in znanje začela eksponentno povečevati. Ob letenju je razvil še eno ljubezen, in sicer do fotografije in filma. Snema namreč svoje polete po širnem svetu in s tem s celim svetom deli izkustvo ptic.

Večerna plezalno-rock zabava
ob vrčku dobrega piva, druženje, izmenjava mnenj

UDELEŽBA NA VSEH DOGODKIH FESTIVALA JE BREZPLAČNA.
Zbirali se bodo prostovoljni prispevki za kritje stroškov dogodka.
HVALA ZA PODPORO!

Organizirata: AO Ajdovščina in PD Ajdovščina